We zijn met z’n allen behoorlijk verslaafd, aan plastic. Zo gebruiken we alleen al in Nederland ongeveer 1,4 miljard plastic flessen per jaar, om een voorbeeld te noemen. Dat kan anders! Greenpeace start daarom een grote plastic-campagne en geWoonboot doet mee.

het plastic wordt opgehaald door Greenpeace
Maandag  werd de eerste zak plastic van de geWoonboot opgehaald.

Toen Greenpeace bij ons aanklopte met de vraag om bij te dragen aan hun plastic-campagne, hoefde we daar niet lang over na te denken. We ‘doneren’ ons gescheiden plastic met liefde, zodat Greenpeace in samenwerking met een kunstenaar een groot plastic monster kan bouwen (onlangs werd in Amsterdam Noord, voor een ander project, gewerkt aan de realisatie van een enorme Plastic Madonna van gerecycled plastic). Het plastic afval wordt tot begin maart iedere week bij de geWoonboot opgehaald. Met dit plastic monster gaat Greenpeace langs grote vervuilers om ze te confronteren. Recycling is niet genoeg, producenten moeten verantwoordelijkheid nemen voor het plastic monster, is de boodschap.

#BreakFreeFromPlastic

Het afgelopen jaar heeft Greenpreace met de #BreakFreeFromPlastic movement wereldwijd opruimacties georganiseerd. Na zo’n 239 opruimacties in 42 landen werd duidelijk wie de grootste vervuilers zijn. Bedrijven als Unilever, Coca-Cola en Nestlé staan in de top 10.

Deze grote spelers hebben juist de macht en middelen om het probleem bij de bron aan te pakken, aldus Greenpeace. Zij kunnen de toon zetten door te investeren in hervulbare of herbruikbare verpakkingen en de verpakkingsvrije mogelijkheden verkennen. Helaas hebben zij nog geen concrete plannen hiervoor. Ze gaan door met business as usual, maar roepen wél dat consumenten moeten recyclen. Greenpeace roept daarom op tot actie.

Meer lezen over de Plastic Monster Ship Tour, het plastic monster en wat je zelf (als organisatie) kunt doen? Kijk op de website van Greenpeace. Of ga een keer met ons plastic vissen: een leuke, groene en duurzame vergaderbreak. Voor meer ‘plastic’ activiteiten, houd onze website in de gaten. Zo organiseerde we eerder al, samen met WastedLAB, de workshop: verdien geld met je plastic afval, tijdens 24H Noord. En in 2012 werd de Wereld van Zwerfvuil (een wereldbol gemaakt van plastic flesjes) gebouwd op de NDSM-werf.