Eerlijk en Duurzaam Vergaderen

De geWoonboot is een unieke, milieuvriendelijke vergader- en trainingslocatie bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Duurzaamheid komt terug in zowel de techniek van de boot als in de bedrijfsvoering van eigenaren Joan Kramer en Jan Huisman. Boek je de geWoonboot? Dan boek je een ‘eerlijke’ plek met een oprecht verhaal waar je met jouw organisatie aan bijdraagt.

Joan en Jan, eigenaren geWoonboot

Joan Kramer: “Gezonder werken, wonen, leven. Met de geWoonboot laten we zien dat hoe dat kan en willen we mensen inspireren.”

 

Missie en visie

Voor Joan en Jan is duurzaam drijvend werken (en wonen) ‘heel gewoon’ en zij zetten zich in voor de promotie daarvan. Met de geWoonboot laten zij zien hoe duurzaam drijvend werken en wonen er uit kan zien. Op deze manier dragen zij uit wat je zelf kunt bijdragen aan een beter milieu en inspireren ze anderen om ook hun kennis te delen. “We hopen zo bij bezoekers een vonkje over te laten springen.”

Achtergrond

De geWoonboot is in 2006 ontworpen door architect Henk de Velde en is het prototype gebouwd door Delta Wonen Zwolle. Vijf jaar lang was de geWoonboot onderdeel van de lokale duurzame energie-expositie ‘Opgewekt.nu’ van Pauline Westendorp, waarna zij haar huidige functie kreeg. Opgewekt.nu Tijdens deze expositie op de NDSM-werf in Amsterdam Noord was op de geWoonboot te zien hoe ‘gewoon’ duurzaam wonen en werken op het water eigenlijk is. De huidige eigenaren Jan Huisman en Joan Kramer waren bij de expositie ‘Opgewekt.nu’ betrokken. Jan is scheepsbouwer van beroep en was verantwoordelijk voor het technisch onderhoud, Joan voor de boekingen en het organiseren van evenementen en bijeenkomsten. Duurzaam in Noord De geWoonboot is op de NDSM-werf gebleven. Amsterdam Noord heeft namelijk veel belangstelling en ambitie op het gebied van milieu en duurzaamheid. Omdat het stadsdeel veel water heeft, worden in Noord nieuwe manieren van wonen op het water ontwikkeld waarbij duurzaamheid centraal staat. De geWoonboot is inspiratiebron voor Schoonschip in Amsterdam Noord, de meest duurzaam drijvende woonwijk van Europa!

Plannen

De geWoonboot was jarenlang vernieuwend en innovatief. Destijds is gebruik gemaakt van de meest duurzame materialen en systemen. Ook in 2015 bleef de geWoonboot zich ontwikkelen, van energie-neutraal tot energie-producerend. Energie-overschotten kunnen nu worden teruggeleverd aan het net en binnenkort ook opgeslagen in de elektrische sloep. Bovendien maken de eigenaren plannen voor een vernieuwde 2.0 versie van de boot.

Jan Huisman: “De broedplaats NDSM en de ruimte in Amsterdam Noord bieden de ideale voorwaarden om te experimenteren met duurzaamheid: zowel materialen, als technieken als toepassingen.”

De duurzame woonboot

De geWoonboot is een zelfvoorzienende, drijvende vergaderlocatie die zorgt voor haar eigen energie- en watervoorziening. De boot maakt maximaal gebruik van natuurlijke bronnen: de zon, buiten- en regenwater.

Schone energie

Met 22 zonnepanelen wekt de geWoonboot haar eigen elektriciteit op. Deze wordt opgeslagen in accu’s onderin de boot. De boot kan hiermee dag- en nacht in haar eigen elektriciteitbehoefte voorzien. Het energieverbruik aan boord wordt geregeld door een geavanceerd besturingssysteem.

Warmte

De boot gebruikt warmtewisselaars en een zonneboiler voor het verwarmen van water. De temperatuur van het buitenwater wordt gebruikt voor het verwarmen van de boot. Dit gebeurt met een collector ofwel met warmtewisselaars in het buitenwater. De energie van het buitenwater gaat naar de warmtepomp in de boot. Dit wordt  gebruikt voor de vloerverwarming. De zonneboiler op het dak verwarmt het water. Deze wordt opgeslagen in de geïsoleerde tanks in het ruim. Dit warme water wordt deels gebruikt voor de vloerverwarming en deels voor warm water uit de kraan.

Regenwateropvang en waterzuivering

Het platte dak van de boot is bedekt met mos-sedum. Dit mos filtert het fijnstof uit regenwater. Het regenwater gaat naar een tank onderin de boot. Met dit water wordt o.a. het toilet doorgespoeld. Daarnaast heeft de boot een grijswatercircuit: het eigen afvalwater van toilet, vaatwasser en gootsteen wordt via het helofytenfilter (met een rietvegetatie) gezuiverd en hergebruikt of schoon aan het IJ teruggegeven.

Bedrijfsvoering

Op de geWoonboot werken we met lokale en duurzame partners en leveranciers. We beperken ons afval tot een minimum en scheiden plastic-, papier-, GFT-, glas- en restafval. Ook hergebruiken we materialen waar mogelijk. Zo maken we (discreet) notitie boekjes van gebruikte flipover-vellen.

Duurzame Activiteiten

De geWoonboot wil graag haar kennis over duurzaam, drijvend werken en wonen, delen en verrijken. We ontmoeten namelijk regelmatig bijzondere gasten en zijn zelf zeer actief met ons brede en inspirerende netwerk. De boot biedt ons een aantrekkelijk veelzijdig platform. 

Off the Grid duurzaam vergaderen op het water in Amsterdam
Culturele broedplaats NDSM-werf

Het geWoonboot-team

Altijd al willen weten wie er bij de geWoonboot werken? Wie onze vriendelijke hosts zijn?
Wie die eigenaren nou precies zijn? Wie onze communicatie doet?
Maak hieronder kennis met het team van (en op!) de geWoonboot.

Portret foto Joan Kramer

Joan Kramer
Eigenaar geWoonboot

Mooiste aan de geWoonboot: het is mijn duurzame inspiratiebron geweest om het roer om te gooien.

Ellen Huijsmans
Manager

De duurzame inspiratie vliegt je hier om de oren, net als de rust en ruimte van een stukje natuur in de stad. Heerlijk!

Yvon Lenssinck
Locatiehost

“Elke keer als ik aan boord stap voelt het als thuiskomen.”

Maxime Ten Haaf
Host

“Op heerlijke locaties werken is elke dag een feestje.”

Hanneke van Herwerden
Host

Interesse in nieuwe activiteiten, tips en buitenGewoon duurzaam nieuws?
Meld je onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief of volg ons op instagram, facebook, twitter of linkedin. Bekijk ook onze extra activiteiten.

Superlocatie!

Was echt super om op de NDSM-werf op een boot te vergaderen. Leuke, persoonlijke verzorging en inspirerende dranken. Het zonnetje scheen dus heerlijk nog een drankje in de zon gedaan.

Danja Kuiper / HSMAI

Water werkt altijd ontspannend

Bedankt voor de goede ontvangst en de mooie plek. Het was boven verwachting en hopen hier nog vaker terug te komen.

Jonathan Reitsma / Step in Control BV

Bijzondere locatie, heerlijk plekje

Pareltje op de NDSM werf. Fijn contact met de eigenaar. Rustige locatie. Prima voor een inspirerende workshopsessie.

Danny van Munster / NS Stations