Een grote berg glimmende, krioelende wormen, dat zie ik voor me bij het woord “wormenbak”. Niet per se voor iedereen een positieve associatie. Toch gaan wij het avontuur aan, we gaan ons groenafval composteren in een wormenbak… Gewoon binnen in de geWoonboot.

Wormenbak Studio Claire Hornn

De wormenbak, gemaakt van duurzaam bamboehout, is ontworpen door Studio Claire Hornn. Met het ontwikkelen van dit consumentenproduct draagt Claire Hornn haar steentje bij aan bewustwording omtrent voedselverspilling en afvalverwerking. Per persoon gooien we in Nederland jaarlijks gemiddeld 50 kilo voedsel weg. Deze hoeveelheid kunnen we beperken, door bewuster met voedsel om te gaan. Een andere manier is, om eigen groenafval te composteren en hergebruiken. Het maken van compost kan natuurlijk buiten in de tuin, maar met de hulp van wormen gaat het sneller: in 5 tot 6 maanden. Bovendien staat zo’n prachtig  wormenbak erg mooi in de keuken.

Vanaf januari doet de geWoonboot mee aan de pilot “Composting for Companies”, waarbij de wormenbak door verschillende bedrijven wordt getest. Op dit moment scheiden we ons afval hier aan boord: gft, plastic, papier, glas en rest-afval. Afval van zuivel, vlees, vis en gekookt voedsel vinden de wormen niet lekker. In de wormenbak zullen wij daarom voornamelijk koffie, thee, papier, groente- en fruitschillen gooien. De betreffende rode wormensoort houdt van het donker en bevindt zich in het afval onderin de bak. Bij het openen van het deksel, zullen de wormen dus niet over de rand omhoog kruipen. De wormen nemen, naar mate ze meer te eten krijgen, in aantal toe. Bij een constante aanvoer zal de inhoud de bak nooit overstijgen. Naast compost, houden we in het onderste laatje een geurloze vloeistof over, een soort home-made voedzame pokon voor planten.

WormenmenuWat betreft de berg krioelende wormen, dat blijkt reuze mee (of tegen) te vallen: ze worden aan het zicht onttrokken door onze berg met afval. Wij zijn benieuwd hoe de mooie en intrigerende wormenbak onze gasten bevalt. Natuurlijk houden we jullie op de hoogte. Ook zo’n duurzame wormenbak op kantoor? Neem dan contact op via [email protected].

Bekijk hier een filmpje met meer uitleg over de wormenbak.