Wanneer je als organisatie kiest voor duurzaamheid kan je je impact vergroten door in je keten te kijken wie jouw missie en visie deelt. In onze bedrijfsvoering selecteren wij bewust de leveranciers die een verlengstuk zijn van onze missie en visie, je kan niet zelf overal specialist in zijn en daarom werkten we samen met partijen die ook positieve impact willen maken.

Bij het uitbesteden van bijvoorbeeld een externe meeting kan je ook kiezen voor een locatie die op alle facetten bewuste keuzes maakt.

Hoe het begon

In Amsterdam Noord ligt vanaf 2009 de geWoonboot afgemeerd. Deze bijzondere woonboot is in 2007 ontwikkeld door Delta Wonen Zwolle samen met studenten om een innovatief en duurzaam woonproduct van de toekomst te ontwikkelen. Hier is visie Autarkie (zelfvoorzienend) meegenomen bij de ontwikkeling. En een huis op het water omdat 25% van Nederland bestaat uit water en dit gebruikt kan worden als woonoppervlake en een zelfvoorzienende boot ( zonder nutsaansluitingen aan de wal) omdat de fossiele brandstoffen opraken en je hiermee maximaal gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Vanaf 2008 is de geWoonboot afgemeerd bij de innovatieve en creatieve NDSM werf en heeft 5 jaar bedrijfsleven, politiek, studenten en Amsterdammers geïnspireerd om praten of toepassingen van schonen energie en te laten zien zien hoe geWoon duurzaam wonen is.

Eigenaren Jan Huisman en Joan Kramer zijn vanaf 2010 al betrokken bij dit kenniscentrum en hebben in 2012 de geWoonboot overgenomen en een nieuwe functie gegeven als duurzame vergaderlocatie om bedrijven te inspireren en bewust te maken hoe gewoon duurzaam ondernemen, leven en wonen is.

Onderaan een kort filmpje dat kort uitlegt hoe het werk. Dieper ingaan op onze duurzame bedrijfsvoering komt een volgende keer

We maken maximaal gebruik van natuurlijk bronnen.

Zon

Met een dak voor zonnepanelen wekken we zelf onze energie op en slaan deze op in accu’s

Watertemperatuur van het IJ

Voor de verwarming gebruiken we het water van het IJ om ons heen als bron. Door middel van een warmtewisselaar haalt de warmtepomp de basiswarmte uit het IJ, de rest van de energie voor de verwarming komt uit onze accu’s

Regenwater opvang op het dak

Het regenwater vangen we op met ons groendak. Mos sedum plantjes zorgen voor een eerste filtering. Het regenwater wordt in de betonnen bak onder in de boot opgeslagen in een grote tank. Met dit opgevangen regenwater spoelen we het toilet. Per spoelbeurt besparen we 8 liter kostbaar drinkwater en per maand besparen we al gauw 1000 liter water.

Bacteriën voor waterzuivering

Verder helpt de natuur (bacteriën) ons ook met het opeten van de vaste delen in de septic tank. Zij eten dit op en maken het vloeibaar zodat het naar de helofytenfilters getransporteerd kan worden (onze drijvende tuinen die het afval water zuiveren) Deze drijvende tuin bestaat uit bamboe, bacteriën en lava steentjes.

Zelf aan de slag met duurzaamheid in je bedrijf? Laat je inspireren en volg ons ons op insta/ facebook/linkedin

Vind je het interessant om meer te weten hoe het werkt, boek de geWoonboot en vraag dan bij je bezoek om een rondleiding.