Het bijzondere aan de geWoonboot is dat ze autarkisch (zelfvoorzienend) is. Hoe de duurzame systemen aan boord precies werken, wordt in blog berichten zoals deze beschreven. Wat zijn de voordelen van een groendak?

De geWoonboot vangt regenwater niet in dakgoten op, maar in een daktuin. Hierin groeien mos- en vetplantjes, het regenwater dat erop valt wordt opgevangen in een afvoer en opgeslagen in een tank onderin de boot.

De mos-sedumlaag heeft als eigenschap dat het luchtvervuiling uit water filtert. Het water dat erin wordt opgevangen komt dus schoon gefilterd de boot in. Het water is nog enigszins groenbruinig van kleur, maar kan prima gebruikt worden om het toilet aan boord door te spoelen. Hierdoor besparen wij zo’n 7 liter drinkwater per keer! Een andere mogelijkheid is, om het gefilterde regenwater in een regenton op te vangen en bijvoorbeeld te gebruiken als bewatering voor planten. Regenwater wordt op deze manier geleidelijk afgevoerd en tijdelijk opgeslagen, waardoor het riool minder intensief belast wordt.

GroendakEen ander voordeel van een zogeheten groendak, is de goede isolatie. In de winter houdt het de kou buiten, in de zomer warmte. Dit is een mooie, natuurlijke manier om de temperatuur binnen constant te houden. De vochtige koelte maakt een groendak daarnaast een  geschikte omgeving voor zonnepanelen.

Een tuintje op je dak draagt ook bij aan de luchtkwaliteit doordat het fijnstof afbreekt en zuurstof produceert. Het groendak is bovendien geluidwerend, houdt elektromagnetische straling tegen en veel mensen vinden het er mooi uit zien.

Wil jij ook zo’n topdak? De Groene Grachten en De Gezonde Stad helpen je op weg met hun project “Rooftop Revolution”. Je kunt bij de Gemeente Amsterdam nu ook subsidie aanvragen voor de aanleg van groene daken. Of bekijk de tips van Amsterdam Rainproof.

Lees ook over deze systemen: zonnepanelen, zonneboiler en warmtewisselaar.

Reacties zijn gesloten.