Zoals je misschien eerder hebt gelezen zijn Jan en Joan in 2019 gestart met de bouw van geWoonboot 2.0. Met deze boot gaan ze een stap verder op het gebied van duurzaam bouwen dan bij geWoonboot 1.0. De plannen waren om de nieuwe geWoonboot 2.0 weer in te zetten als voorbeeldhuis, kenniscentrum duurzaamheid met een publieke functie en te gebruiken als vergaderlocatie op de NDSM-werf. De plannen verlopen alleen wat anders.

GeWoonboot 2.0 naar Schoonschip

Want voor het afmeren van een nieuw gebouw op de NDSM werf moest een wijziging van de vergunning worden aangevraagd. Momenteel laat de gebiedsvisie op de NDSM nog op zich wachten. Daarom kon de nieuwe overeenkomst nog niet gemaakt worden, en is het nu niet haalbaar om geWoonboot 2.0 bij de NDSM werf af te meren. Vandaar dat geWoonboot 2.0 nu naar Schoonschip wordt verplaatst, en gaat deze op dit moment ingezet worden als duurzame woning voor Jan en Joan. GeWoonboot 1.0 blijft voorlopig de vergaderlocatie op de NDSM-werf, totdat de visie vastgesteld is. Dan hopen ze weer een nog innovatievere stap in de toekomst te kunnen zetten en dit met het publiek te kunnen delen. Ze wachten in de tussentijd met spanning af.

Foto: Dave Pelham

 

Hoe het is begonnen

GeWoonboot 1.0 is in 2008 oorspronkelijk ontwikkeld en bedacht door Delta Wonen Zwolle als prototype duurzaam drijvend huis met de doel om hier een hele woonwijk van duurzame geWoonboten te kunnen bouwen. Dit plan is vlak voor de crisis door economische redenen gesneuveld en het is bij 1 prototype gebleven. Deze is op de NDSM-werf terecht gekomen door Pauline Westerndorp. Tot en met 2011 heeft de geWoonboot functie “Duurzaam kenniscentrum” gehad op de NDSM werf, hier kwamen bewoners, bedrijven en overheid om zicht te laten inspireren en mee te denken over  duurzamer, wonen, werken bouwen en leven. In 2012 hebben Jan en Joan de handschoen opgepakt en van dit “geWoonboot -huis” een vergaderlocatie gemaakt. Hiermee willen ze bezoekers laten zien en ervaren hoe het is op het water op z’n unieke plek te vergaderen en om ze te inspireren om ook duurzaam te ondernemen, leven, vervoeren, en ook bouwen.

 

Volledig circulair bouwen met geWoonboot 2.0

De geWoonboot 2 wordt circulair en biobased gebouwd met onder andere kalkhennep en bestaande (tweedehands) materialen. In de bak verwerken we freeton (gerecycled beton). Jan en Joan kijken voornamelijk naar wat er al is. Dit is dan ook het belangrijkste uitgangspunt geweest bij de start van het project en het ontwerp van de boot; de materialen waren leidend. Ze doen dit niet alleen. Er wordt bewust samenwerking gezocht met ambachtslieden van de NDSM-werf, Circle Economy, MVO Nederland, Space & Matter, Schoonschip en EcoBouwSalland voor materialenkennis en kennis over zo min mogelijk impact maken met en tijdens het bouwproces.

Foto: Dave Pelham

 

Schoonschip

Initiatiefneemster Marjan de Blok heeft na het bezoek aan de geWoonboot het idee opgepakt om zelf met een groep vrienden een community op te zetten en een duurzaam drijvende woonwijk genaamd Schoonschip te bouwen. Op 18 januari 2020 is deze woonwijk na 10 jaar een feit en zal de laatste duurzame woonboot afgemeerd worden.