Aan de kade van de NDSM-werf, praktisch naast de geWoonboot, verwelkomen we eind deze week een bijzondere en vooral hele duurzame nieuwe buur: het schip ‘Energy Observer’. Dit Franse, futuristisch waterstofschip (het eerste waterstofschip ter wereld!) komt tijdelijk, van 5 tot en met 14 april, in Amsterdam Noord.

Foto van duurzaam schip Energy ObserverDe Energy Observer is bezig met een wereldtournee. Kapitein en oprichter Victorien Erussard en expeditieleider Jérôme Delafosse varen samen met het schip in zes jaar tijd langs vijftig landen. Het elektrisch aangedreven schip stoot, als eerste schip ter wereld, géén broeikasgassen of fijnstof uit, maar maakt gebruik van koolstofvrije waterstof uit zeewater.

Energy Observer wil met de wereldtour een etalage worden van innovaties op het gebied van ecologische transitie, met als doel het bewustzijn over hernieuwbare energie, biodiversiteit, agro-ecologie, mobiliteit of de circulaire economie te vergroten. Deze bijzondere expeditie laat (ook) zien hoe de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN in praktijk kunnen worden uitgevoerd.

Van 5 tot en met 14 april worden verschillende duurzame activiteiten georganiseerd op de NDSM-werf. Een speciaal expositiepaviljoen wordt op dit moment ingericht. Iedereen kan kennismaken met het schip, de reis en de partners van de Energy Observer.

 

 

Foto: Amadea K. @ Wikimedia.