Op woensdag 10 juli vindt er een bijzondere bijeenkomst plaats in Pakhuis de Zwijger: the making of Schoonschip. Krijg een inkijkje in de totstandkoming van het project, de lessons learned en een blik in de toekomst.

Aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

Bijna alle woonarken liggen inmiddels in de drijvende woonwijk. Daarmee heeft Amsterdam er een bijzonder en duurzaam stukje stad bij. De wijk is niet gepland door de gemeente, maar komt voort uit een burgerinitiatief. Met mede-initiator Marjan de Blok, duurzaam ondernemer Pauline Westendorp en architect Marjolein Smeele wordt op 10 juli terug gekeken op de ontstaansgeschiedenis van de wijk waar straks ruim honderd mensen wonen.

Programma the making of Schoonschip

Wat bij Schoonschip direct in het oog springt, is de vorm: dertig woonarken die via een steiger deels met elkaar verbonden zijn. Sascha Glasl van het architectenbureau Space and Matter geeft een inkijk in de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan.

Duurzaamheid is misschien wel het belangrijkste aspect van Schoonschip. Duurzame innovaties hebben in de wijk ruim baan gekregen. Op deze avond wordt een van die innovaties uitgelicht: de smart grid. Dankzij deze grid kunnen huizen onderling energie uitwisselen. Philip Gladek, mede-opichter van Spectral, licht toe hoe dit ingenieuze systeem werkt.

Een van de doelen van de bewoners van Schoonschip is het inspireren van andere dromers. Ze hebben daarom, met steun van de Stichting DOEN, een platform laten maken waarop ze hun opgedane kennis gaan delen. Aan het slot van deze avond lanceren we het platform en praten we met Schoonschippers verder over de geleerde lessen.

Foto van de sprekers bijeenkomst Schoonschip in Pakhuis de Zwijger, website geWoonboot

Benieuwd naar het hele programma, alle sprekers of gelijk aanmelden? Surf naar dezwijger.nl.