Sessie op de boot – Bonduelle over blik als duurzame verpakking

Op de geWoonboot verwelkomen we regelmatig organisaties die, net als wij, bezig zijn met duurzaamheid. Deze zomer hadden we Bonduelle te gast. Voor stakeholders (waaronder supermarkten, de Rabobank, het Afvalfonds Verpakkingen en een start up in blik) hielden ze een rondetafelsessie op de boot over blik als duurzame verpakking.

Blik meest gerecyclede verpakking geWoonbootWat is jouw blik op verpakkingen? Nederlanders gebruiken iedere dag gemiddeld zeven verpakkingen per persoon. De productie en het transport van al deze verpakkingen kost energie en grondstoffen. Het maken van duurzame keuzes hierin is daarom belangrijk. Blik is een aantrekkelijke optie, deelt Bonduelle. Het heeft de hoogste recycling rate in Nederland en Europa en is eindeloos recyclebaar, zonder verlies van kwaliteit. Deze voordelen zijn alleen niet wijdverspreid bekend.

Circulair

Of een verpakking de toets van circulariteit kan doorstaan, hangt af van drie vragen:

  • Wordt het verpakkingsmateriaal gerecycled?
  • Is het materiaal eindeloos recyclebaar zonder verlies van kwaliteit?
  • Hoe groot is de CO2-impact?

In het geval van blik is het antwoord op de eerste twee vragen een volmondig “ja”, aldus Bonduelle. In Nederland wordt 95% van de metalen verpakkingen gerecycled (in Europa is dat 80%). Specifiek voor stalen blikjes ligt dat zelfs hoger: 98% Daarnaast zal de CO2-impact de komende jaren flink afnemen naarmate staalfabrikant Tata Steel (blik wordt gemaakt van staal) zijn plan voor een CO2-neutrale productie uitrolt.

Consumenten

Consumenten lijken zich minder bewust te zijn van de mate waarin blik wordt gerecycled. Hier ligt een belangrijk verschil met bijvoorbeeld glas, waar Nederland al decennia lang de glasbak kent. In de maatschappelijke discussie gaat de aandacht meestal uit naar het verbeteren van de recycling van kunststof. De goede prestatie van blik komt niet uit de verf. Daarom gaat Bonduelle hierover met zijn consumenten communiceren. Binnenkort verschijnt op de verpakking van een groot aantal producten een sticker met de boodschap: “blik is eindeloos recyclebaar” en een verwijzing naar informatie op de website.

Op de geWoonboot ontvangen we verschillende groepen. Wees ook welkom! We vinden het een compliment dat duurzame organisaties ons weten te vinden. Dit helpt ons in onze ambitie om zelf een zo’n duurzaam mogelijk locatie te zijn, maar ook anderen aan te moedigen duurzaamheid (nog meer) te omarmen, het gesprek hierover te voeren en in actie te komen.

Bonduelle op de geWoonboot