Bouw duurzame woonwijk in mei 2018 van start

gewoonboot schoonschip amsterdam noord vergaderlocatie
geWoonboot inspiratiebron voor duurzame drijvende woonwijk, genaamd Schoonschip

Johan van Hasseltkanaal is een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord. Nu is het er nog rustig, maar de komende maand start de bouw van de meest duurzame woonwijk van Europa.

Initiatiefnemers van Schoonschip zijn enorm geïnspireerd door de geWoonboot en deze vorm van zelfvoorzienend leven op het water.

Stichting Schoonschip ontwikkelt in eigen beheer dertig woonboten voor 46 huishoudens met zo’n 100 bewoners. De plannen voor de wijk ontstonden al in 2008 en na al die jaren van plannen gaat de bouw van het project ‘Schoonschip’ nu echt beginnen. Komende maand wordt er begonnen met de bouw van de steiger en ook de betonnen bakken, waarop de arken komen te staan, zijn al in productie genomen.

Programmamaker Marjan Blok interviewt Paulien Westendorp, destijds beheerder van de geWoonboot en raakt enorm geïnspireerd door deze vorm van zelfvoorziend leven op het water.  Zo ontstaat haar idee om een collectief burgerinitiatief te starten. Nog diezelfde avond haakt Thomas Sykora aan als mede-initiatiefnemer. Marjan en Thomas zetten hun plan op een a4-tje en weten al snel geestverwanten enthousiast te maken. Klik hier voor een filmpje met de initiatiefnemers, dat de VPRO in 2012 maakte.