Bouw duurzame woonwijk in mei 2018 van start
geWoonboot inspiratiebron voor duurzame drijvende woonwijk, genaamd Schoonschip

Johan van Hasseltkanaal is een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord. Nu is het er nog rustig, maar de komende maand start de bouw van de meest duurzame woonwijk van Europa.

Initiatiefnemers van Schoonschip zijn enorm geïnspireerd door de geWoonboot en deze vorm van zelfvoorzienend leven op het water.

Stichting Schoonschip ontwikkelt in eigen beheer dertig woonboten voor 46 huishoudens met zo’n 100 bewoners. De plannen voor de wijk ontstonden al in 2008 en na al die jaren van plannen gaat de bouw van het project ‘Schoonschip’ nu echt beginnen. Komende maand wordt er begonnen met de bouw van de steiger en ook de betonnen bakken, waarop de arken komen te staan, zijn al in productie genomen.

Programmamaker Marjan Blok interviewt Paulien Westendorp, destijds beheerder van de geWoonboot en raakt enorm geïnspireerd door deze vorm van zelfvoorziend leven op het water.  Zo ontstaat haar idee om een collectief burgerinitiatief te starten. Nog diezelfde avond haakt Thomas Sykora aan als mede-initiatiefnemer. Marjan en Thomas zetten hun plan op een a4-tje en weten al snel geestverwanten enthousiast te maken. Klik hier voor een filmpje met de initiatiefnemers, dat de VPRO in 2012 maakte.

Groene daken en scheiding afvalwater
Met 500 zonnepanelen, 30 warmtepompen en geen gasverbruik moet de drijvende wijk de meest duurzame van Europa worden. Ook krijgen alle woonboten minimaal 1/3 groen dak en wordt gebruikt wc-water op termijn afgevoerd naar een bio raffinaderij.

Aan het eind van het jaar moeten de eerste woonarken in het Johan van Hasseltkanaal liggen. In de lente van 2019 moet de wijk helemaal klaar zijn.

Lees hier  het bericht van AT5 van vorige week

Lees hier ook een interessant artikel met Marjolein Smeele, mede-initiatiefneemster Schoonschip en toekomstig bewoner, geschreven door de Triodos Bank.

Vergeet niet de facebook pagina van de geWoonboot te liken, zodat je nooit meer iets mist.