Waarschijnlijk wist je al dat de geWoonboot eigen energie opwekt met zonnepanelen. Tegenwoordig zijn op steeds meer plekken op de NDSM-werf zonnepanelen te spotten. Met de hulp van lokale initiatieven is het voor bedrijven mogelijk de benodigde investeringen te realiseren. Lees hier over investeringen in de zon en welke initiatieven daarbij kunnen helpen.

Groene investeringen

Nadat interieurbouwer Fiction Factory in 2015 350 zonnepanelen op het dak plaatste, volgde afgelopen maand ook Rhebergen Multihull Yachts. De scheepsbouwer installeerde 106 panelen en wekt hiermee tot wel 40% van het eigen energieverbruik op. Zowel Rhebergen, als Fiction Factory maakte deze stap met ondersteuning van de lokale energie coöperatie NDSM Energie. Rhebergen kon de investering mede dankzij het crowd funding initiatief geldGROENwassen realiseren. Met het opwekken van eigen groene energie zetten deze bedrijven een stap in de goede richting. Langzamerhand verandert de NDSM-werf in een heuse zonnewerf!

Zonnewerf

Energie producerend

De geWoonboot is als zelfvoorzienende locatie afhankelijk van de zon. Vroeger lagen er 8 panelen, werd de opgewekte stroom opgeslagen in accu’s en was de boot energie-neutraal. Sinds 2015 zijn deze panelen vervangen door efficiëntere en wekt zij op dit moment met 22 zonnepanelen 150% van haar eigen gebruik op. Vorig jaar werd ook een nieuwe omvormer geïnstalleerd die terug kan leveren aan het net, een auto of sloep kan opladen en energie kan stoppen in warm water buffervaten ten behoeve van vloerverwarming en tapwater.

Tegenwoordig is de geWoonboot dankzij deze aanpassingen zelfs energie producerend.

GeldGROENwassen

Met geldGROENwassen help je een bedrijf met verduurzamen. In ruil voor een investering krijg je als klant een waardebon voor de diensten van het bedrijf. De bon heeft een hogere waarde dan de gedane investering, waardoor zowel het bedrijf als de klant hier voordeel van heeft. Het bedrijf kan namelijk de duurzame investering doen, die ze zelfstandig niet had kunnen bekostigen. En de klant kan met korting gebruik maken van de diensten en het bedrijf helpen vergroenen!

Ook de geWoonboot deed met behulp van geldGROENwassen duurzame investeringen. Zo kon ze dankzij dit initiatief alle halogeenverlichting vervangen door LED-verlichting. Daarnaast werd de aanschaf van de meest energiezuinige koelkast en vaatwasser mogelijk gemaakt.

Zonneborrel NDSM Energie

De geWoonboot vindt het geweldig dat steeds meer bedrijven op de NDSM-werf hun eigen stroom opwekken. Heb je zelf ook plannen of ben je gewoon nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden? Op woensdag 24 februari organiseert NDSM Energie een Zonneborrel voor geïnteresseerden bij onze buren café restaurant Noorderlicht.