GeWoonboot zet de volgende innovatieve stap met de bouw van GeWoonboot 2. Voor boot 2 is grondig onderzoek gedaan naar de manieren waarop je met zo min mogelijk materiaal een duurzame en autarkische (lees: zelfvoorzienende) boot kunt bouwen. Er is dus gekozen voor ‘Low- tech’ in combinatie met duurzame bouwmaterialen. Eén van de duurzame bouwmaterialen die Jan en Joan hebben gekozen is het bijzondere en vernieuwende materiaal kalkhennep. Hier deden zij research naar, omdat ze wilden bouwen met een materiaal dat goed ventileert, isoleert , warmte kan reguleren en CO2 kan opnemen. Na een aantal kalkhennep workshops waren ze helemaal om.  Dit is dan ook het allereerste project waarmee op het water met kalkhennep wordt gebouwd. Kortom, GeWoonboot 2 heeft een absolute primeur in handen. 

Om wat meer uitleg te geven over hun enthousiasme: kalkhennep kan je gebruiken om ‘monolithisch’ te bouwen. Dat wil zeggen dat de hele wandstructuur uit één bouwmateriaal bestaat, terwijl de wandopbouw normaliter bestaat uit verschillende lagen, zoals steenwol, gipswanden, plastic of folies, etcetera.  Dit zijn materialen die een huis wel goed isoleren voor warmte, maar niet ventileren. Daarnaast hebben deze materialen een negatieve impact op het milieu en kiezen we er bewust voor om deze materialen niet te verwerken in het gebouw. Kalkhennep heeft de eigenschap om zowel goed te kunnen isoleren als ook te kunnen ventileren, waarbij de warmteregulatie als vanzelf gaat door de open structuur van het materiaal.

Het uitgangspunt van het gebouw zijn ten eerste de duurzame bouwmaterialen geweest, daarna pas het ontwerp en de benodigde installaties voor eventueel ventilatie en verwarmen. Door het materiaal zelf het werk te laten doen heb je minder techniek nodig, vandaar low-tec, het materiaal al van zichzelf ‘slim’ is. 

*Op 19 oktober organiseren we i.s.m. Kalkhennep Nederland een excursie voor bouwers met dit materiaal.  

Wil je meer weten over de bouw van GeWoonboot 2? Volg ons via onze social media kanalen (Facebook, Twitter, LinkedIn en dagelijkse stories op Instagram) en website. Dan houden we je op de hoogte van de voortgang van de bouw! Wij kijken enorm uit naar deze nieuwe, innovatieve stap vooruit met minimale impact op de omgeving. 

Jan en Joan