De Amsterdamse binnenstad met haar prachtige grachten en het IJ om de hoek wordt het hele jaar door druk bevaren. De lucht- en waterkwaliteit leidt hieronder, daarom wordt vanaf 1 januari 2017 een verbod ingevoerd op vervuilende tweetakt motoren voor boten: Amsterdam gaat groener varen!

Groener varen

Verbod tweetakt motoren

De Gemeente Amsterdam streeft naar een uitstootvrij 2025, om dit te realiseren zijn verschillende maatregelen nodig. Het verbod op de tweetakt motoren is er een en wordt in 2017 ingevoerd. Het verbod geldt voor alle boten die varen in de binnenstad van Amsterdam. Booteigenaren moeten hun boot voorzien van een milieuvriendelijkere viertakt of elektrische motor.

Transitieversnelling groener varen

Op de geWoonboot vond afgelopen januari een brainstormsessie plaats over deze transitie naar elektrisch varen. Initiatiefnemer De Stille Boot bracht voor deze sessie verschillende partijen bij elkaar met als doel deze transitie in Amsterdam zo goed mogelijk te laten verlopen. Deelnemers waren onder andere energieleveranciers en ondernemers, geWoonboot eigenaar Jan Huisman voegde ook zijn bijdrage toe namens zijn duurzame bootrestauratie bedrijf. De deelnemende partijen maken nu plannen om booteigenaren te ondersteunen bij de stappen die zij moeten ondernemen wegens het verbod.

Duurzame vergaderbreak geWoonboot

Aankomende lente zal de geWoonboot haar omgebouwde sloep met elektrische motor voor het eerst te water laten, gasten kunnen dan als vergaderbreak een duurzame rondvaart maken. Hiermee draagt de geWoonboot ook een steentje bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit op het water in Amsterdam.