De bouw van geWoonboot is in volle gang. Dit doen we met alleen maar duurzame bouwmaterialen. De afgelopen weken hebben we gewerkt aan de vloer en het plafond van vergaderlocatie geWoonboot 2. Deze hebben we gebouwd met rietmatten. Want riet heeft niet alleen een mooie look, het is geschikt om duurzaam mee te bouwen.

Rietmatten, wat zijn dat eigenlijk?

Rietmatten kenden wij zelf ook alleen van terrassen en balkons. Rietstokjes met ijzerdraad aan elkaar gemaakt, als decoratieve afscherming. Riet wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld rietdaken, maar dat is een fijnmazigere rietsoort dan dat wij gebruiken voor de geWoonboot2. 

GeWoonboot 2.0Een duurzaam bouwmateriaal
Rietmatten zijn dus een goed duurzaam bouwmateriaal. Door de holle stengels ademt het goed en is het super licht. Daarnaast is het een natuurproduct, lokaal verkrijgbaar en hartstikke biologisch.

Riet uit de Weerribben
Rietmatten kun je uit het buitenland laten komen. Dat is goedkoper, maar de kwaliteit is vaak minder. Wij willen duurzaam bouwen met kwalitatief hoogwaardig materiaal. Dus gingen we voor een leverancier uit de Weerribben in Overijssel. De matten – van twee bij vijf meter – zijn compacter, sterker en dichter dan de matten die je vanuit het buitenland importeert. En, ze hoeven lang niet zo ver te reizen. Dus veel milieuvriendelijker. 

Bouwen met rietmatten 

De rietmatten worden op de vloer- en plafondbalken van GeWoonboot2 geniet. Tussen de rietstokjes komt leem- of kalkstuc. Normaal  wordt in de bouw vaak gipsstuc gebruikt, maar leem en kalk heeft net als riet het voordeel dat het goed ademt. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Isabel Nabuurs maakte prachtige foto’s van de rietmatten, bekijk hier het fotoverslag.