Het bijzondere van de geWoonboot is dat ze autarkisch (zelfvoorzienend) is. Hoe dit precies werkt beschrijven we hier en we starten met zonne-energie.

Absorptie van fotonen
Zonnepanelen zijn onderhand een bekend begrip geworden. Maar weet je ook hoe ze precies werken? Zonnecellen bestaan uit twee lagen silicium, onder invloed van licht stroomt tussen die lagen elektrische stroom. De werking is dus gebaseerd op licht en elektrische spanning. De absorptie van fotonen in de zonnecellen zorgt voor een spanning, die gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken: zonne-energie. Dit noem je ook wel een fotovoltaïsch effect. De term PV-panelen komt hier vandaan, PV staat voor fotovoltaïsch. In normale huishoudens worden panelen vaak, via de omvormer, direct op de meterkast aangesloten. Wanneer men meer stroom opwekt dan verbruikt, wordt deze stroom teruggegeven aan de energieleverancier en bespaar je op je energierekening.

Tekening duurzame systemen geWoonboot door Oliver Rijcken

Energie-buffer
Op de geWoonboot wordt het teveel aan energie niet teruggegeven, maar juist opgeslagen in accu’s onderin de boot. De geWoonboot is ten slotte autarkisch, zelfvoorzienend. Zolang de zon schijnt kan er energie worden opgewekt en opgeslagen. Deze opgeslagen energie dient als buffer, voor momenten waarop de zon minder, of niet schijnt.Klik om te vergroten

 

Zonnepanelen geWoonbootAlternatieven voor accu’s
De huidige accu’s op de geWoonboot werken na 7 jaar helaas minder goed. De accu’s vervangen door nieuwe is niet duurzaam. Daarom zoeken wij naar alternatieven. Een elektrische bedrijfsauto zou een oplossing kunnen zijn, dan kan het teveel aan energie in de accu van de auto worden opgeslagen of worden verbruikt. Een andere manier is, om gebruikte accu’s uit auto’s of (hef)trucks te recyclen. Om een motor te starten zijn ze niet meer toereikend, maar onderin de boot zouden ze nog prima als energiebuffer kunnen dienen. De geWoonboot zou ook kunnen werken aan een lokaal netwerk van huishoudens of bedrijven die ook eigen energie opwekken, als buurtbuffer. In zonnecentrales in Arizona en Zuid-Spanje wordt gebruik gemaakt van gesmolten zout als warmteopslag.

In ieder geval ligger er sinds februari 2015 nieuwe zonnepanelen op de geWoonboot. Ze zijn geplaatst door green4energy, specialist in duurzame installatietechnieken van Klomp BV. De panelen wekken ieder 250 Wattpiek op. De opbrengst bereken je als volgt:

kWh = totaal kWp x aantal (volle) zonuren x NL Factor x instralingsfactorKlomp BV Green4Energy geWoonboot

Waarbij:
Totaal Wattpiek = totaal gemonteerde vermogen in kWh
Aantal volle zonuren = opgave KNMI voor uw regio
NL Factor = vastgestelde waarde van 0,88
Instralingsfactor = resultaat in diagram van dakrichting en hellingshoek

Opbrengst 15 panelen geWoonboot = 3,75 Wp x 1055 uur x 0.88 x 100 % =
3481 kWh per jaar extra, naast de huidige panelen.

Lees meer over de warmtewisselaar of het groendak van de geWoonboot. Nog meer weten over zonnepanelen? Hier wordt precies uitgelegd hoe ze worden gemaakt!

Reacties zijn gesloten.